Connect with us

Străzile din Tel Aviv au fost din nou umplute de protestatari care își exprima nemulțumirea față de reforma judiciară

Diverse

Străzile din Tel Aviv au fost din nou umplute de protestatari care își exprima nemulțumirea față de reforma judiciară

Israelienii au ieşit din nou în stradă sâmbătă pentru a protesta faţă de reforma judiciară dorită de guvern, la câteva zile după ce premierul Benjamin Netanyahu a promis să facă să avanseze lucrările la acest proiect controversat, relatează AFP, citat de Agerpres.

La Tel-Aviv, manifestanţii s-au adunat ca în fiecare săptămână în ultimele luni luni, purtând bannere pe care se putea citi „Israelul arde” şi numindu-l pe Netanyahu „duşman al democraţiei”.Deşi nu au fost comunicate date despre numărul participanţilor, manifestaţiile săptămânale au adunat regulat zeci de mii de persoane.

Din ianuarie, manifestanţii protestează faţă de reforma dorită de guvern, unul dintre cele mai de dreapta din istoria Israelului, care, potrivit partizanilor săi, urmăreşte reechilibrarea puterilor prin reducerea prerogativelor Curţii Supreme, pe care executivul o consideră politizată, în beneficiul parlamentului.

Oponenţii reformei consideră, dimpotrivă, că aceasta riscă să deschidă calea spre o derivă iliberală sau autoritară.

Netanyahu a anunţat la sfârşitul lui martie o „pauză” legislativă pentru a da o „şansă (…) dialogului”, dar, pe 18 iunie, a promis să facă să avanseze lucrările la proiectul de reformă care divizează profund ţara.

„Ne vom reuni în cursul săptămânii şi vom începe măsurile practice”, a declarat Netanyahu, fără a oferi mai multe detalii.

Anunţul premierului a fost făcut la câteva zile după ce cei doi principali lideri ai opoziţiei israeliene, Yair Lapid şi Benny Gantz, şi-au suspendat participarea la convorbiri.

Yair Lapid l-a acuzat pe Netanyahu că „face să se creadă că este deschis discuţiei”, reaminteşte AFP.

Click să comentezi

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Mai multe in Diverse

To Top