Tanczos Barna, despre OUG privind împușcarea urșilor: ‘Nu e de ucidere a urșilor, ci de salvare a vieților’

 Tanczos Barna, despre OUG privind împușcarea urșilor: ‘Nu e de ucidere a urșilor, ci de salvare a vieților’

Tanczos Barna, ministrul Mediului, a declarat, pentru B1 TV, că Ordonanța de Urgență privind intervenția în cazul atacurilor de urs nu e o ordonanță pentru uciderea urșilor, ci pentru salvarea vieților omenești. Tanczos Barna a insistat că se va ajunge la împușcarea animalului doar ca măsură extremă, când acesta este foarte agresiv și au fost epuizate toate celelalte mijloace de îndepărtare a pericolului.

„Ordonanța nu e de ucidere a urșilor, ci de salvare a vieților și ar fi o mare greșeală să considerăm că această Ordonanță, care reglementează intervenția rapidă pentru salvarea vieților omenești, are ca țintă împușcarea urșilor.

Noi propunem intervenția graduală. Doar ca măsură extremă extragerea unor exemplare care sunt agresive. Dar trebuie să găsim soluția pentru îndepărtarea acestor animale sălbatice din localități.

În propunerea noastră de act normativ propunem o intervenție graduală. Dacă exemplarele sunt în zona localităților sau în localitate dar nu atacă și nu provoacă pagube, intervenția se rezumă la îndepărtarea prin alungare. Dacă exemplarele revin și se amplifică acest fenomen într-o localitate, soluția e relocarea acolo unde se poate și dacă aceste exemplare pot fi tranchilizate și relocate.

Doar în cazuri extreme unde există atac clar, agresivitate și acele exemplare sunt identificate de echipa de intervenție, formată din reprezentantul primăriei, jandarmeriei, medic veterinar și vânător, se poate interveni prin împușcare”, a declarat Tanczos Barna, luni seară pentru B1 TV.

Ministrul a mai spus că, în situații critice, doar echipa de intervenție are responsabilitatea de a decide atunci, pe loc, ce are de făcut:

„Când un exemplar e agresiv nu poate echipa de intervenție să vadă dacă are microcip dacă e identificat cu poză sau nu. Echipa de intervenție trebuie să protejeze viața umană. La fața locului echipa trebuie să decidă. Responsabilitatea trebuie acordată echipei de intervenție”, informează b1tv.ro

Pe acceași temă

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *