Ultim moment! Vaccinul anti-Covid-19 al celor de la compania americană Moderna este eficient în proporție de 95%

 Ultim moment! Vaccinul anti-Covid-19 al celor de la compania americană Moderna este eficient în proporție de 95%

Societatea americană din domeniul biotehnologiei Moderna a anunţat luni, într-un comunicat, că vaccinul său împotriva covid-19 este eficient în proporţie de 94,5% în reducerea riscului îmbolnăvirii, un nivel similar celui anunţat săptămâna trecută de Pfizer/BioNTech (90%), relatează AFP.

Acest lucru înseamnă că riscul unei îmbolnăviri de covid-19 a fost redus cu 94,5% în grupul vaccinat, în comparaţie cu grupul căruia i s-a administrat un placebo, în cadrul unui test clinic aflat în curs în Statele Unite.

Astfel, 90 de participanţi din grupul căruia i s-a administrat un placebo s-au îmbolnăvit de covid-19, în timp ce în grupul vaccinat s-au îmbolnîvit doar cinci participanţi la testele clinice.

În cazul în care acesta ar fi nivelul eficienţei în cadrul populaţiei generale – acesta ar fi unul dintre cele mai eficiente vaccinuri din prezent, comparabil cu cel al rujeolei – eficient în 97% din doze, potrivit Centrului american de Prevenţie şi Luptă împotriva bolilor (CDC).

În comparaţie, eficienţa vaccinurilor împotriva gripei a oscilat între 19 şi 60% în ultimele zece sezoane de gripă din Statele Unite, precizează CDC.

Vaccinul Pfizer/BioNTech ar avea o eficienţă de 90%, iar vaccinul rus Sputnik-V de 92%, potrivit unor rezultate preliminare comunicate săptămâna trecută.

Niciun bolnav grav de covid-19 nu a fost înregistrat în rândul persoanelor vaccinate, în timp ce în rândul celor cărora li s-a administrat un placebo s-au înregistrat 11 cazuri grave, precizează Moderna în comunicat.

Potrivit companiei, 9-10% dintre persoanele vaccinate au prezentat efecte secundare după cea de a doua doză de vaccin – şi anume oboseală, febră musculară (curbaturi) sau o roşeaţă în jurul punctului injecţiei.

”Este un moment esenţial în dezvoltarea vaccinului nostru candidat împotriva covid-19”, îşi exprimă satisfacţia conducătorul Moderna, Stéphane Bancel.

”Această analiză intermediară pozitivă care provine din testul nostru din faza 3 dă prinme indicii clinice care arată că vaccinul nostru poate preveni boala covid-19, inclusiv în forme grave”.

Însă aceste rezultate nu au fost evaluate încă de către oameni de ştiinţă independenţi.

Peste 30.000 de oameni participă la testul clinic la scară mare – denumit faza 3 -, care a început în iulie.

Moderna preconizează să ceară o autorizare de punere pe piaţă ”în săptămânile viitoare” în Statele Unite.

În cazul în care vaccinul este aprobat de către Agenţia americană a medicamentului (FDA), rapiditatea dezvoltării lui ar reprezenta o realizare ştiinţifică, la mai puţin de un an de la apariţia virusului SARS-CoV-2 în China.

În anii ’50 au fost necesari nouă ani în vederea dezvoltării şi autorizării vaccinului împotriva rujeolei.

În ultimii zece ani, durata medie a dezvoltării celor 21 de vaccinuri aprobate de FDA a fost de opt ani – potrivit unui studiu publicat în revista Jama.

În Europa, Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a pus la punct o procedură accelerată – care permite examinarea datelor cu privire la siguranţa şi eficienţa vaccinurilor pe măsură ce acestea apar, înainte ca fabricantul să depună o cerere oficială de autorizare.

Moderna a devenit luni al treilea proiect al unui vaccin supus acestui ”examen continuu” de către EMA, după vaccinurile Oxford/ AstraZeneca, iar apoi Pfizer/BioNTech, la începutul lui octombrie.

Vaccinările în Uniunea Europeană (UE) ar putea să înceapă ”în primul trimestru al lui 2021”, într-un scenariu ”optimist”, declarat săptămâna trecută pentru AFP directoarea agenţiei europene însărcinate cu epidemiile, informează news.ro

Citește și:

Atenție, pensionari! Casa Națională de Pensii Publice: ‘Sumele vor fi restituite în luna decembrie’

Firmele românești care au depășit criza economică generată de pandemie și au reușit să obțină profit. Ce metode au folosit

Document. Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, unde au ars de vii 10 persoane, organizează un concurs pentru ocuparea funcției de manager, în această perioadă

Pe acceași temă

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *