Connect with us

Video | Franța, cuprinsă de proteste violente după creșterea vârstei de pensionare fără acordul parlamentului. Cea mai mare piața din Paris, închisă

Diverse

Video | Franța, cuprinsă de proteste violente după creșterea vârstei de pensionare fără acordul parlamentului. Cea mai mare piața din Paris, închisă

Confruntări între protestatari şi forţele de ordine au avut loc, sâmbătă seară, în oraşele Paris şi Lyon, în cursul demonstraţiilor împotriva reformei pensiilor, informează cotidianul Le Monde şi postul BFMTV.

În zone din sudul şi centrul Parisului, manifestanţii au atacat forţele de ordine şi au incendiat magazine şi staţii ale mijloacelor de transport în comun. În Paris sunt aproximativ 4.000 de protestatari. Forţele de ordine au utilizat tunuri cu apă şi gaze lacrimogene pentru dispersarea protestatarilor. Zeci de manifestanţi violenţi au fost reţinuţi. Mai multe staţii de metrou au fost închise din cauza violenţelor, notează Mediafax.

Şi în Lyon au avut confruntări între grupuri de protestatari şi agenţii forţelor de ordine. Mii de persoane protestează şi în Marsilia, Toulouse şi Nantes.

Reuniunile, interzise în cea mai mare piață din Paris

Spectrul unei „radicalizări” a dus la interzicerea oricărei reuniuni în Place de la Concorde, cea mai mare piaţă din Paris, precum şi pe faimosul bulevard Champs Elysees.

Prefectura a interzis sâmbătă adunările în cele două locuri, situate în apropiere de sediul parlamentului şi de palatul prezidenţial, afirmând că „persoanele care încearcă să se adune în aceste locuri vor fi evacuate sistematic de forţele de ordine” şi ar putea fi amendate.

Vineri seara, mii de oameni s-au adunat în Place de la Concorde, câteva sute aruncând cu sticle şi artificii în poliţişti, care au răspuns cu gaze lacrimogene şi au operat 61 de arestări. Joi, în piaţă au protestat 10.000 de persoane şi 258 au fost reţinute.

Joi după-amiază, guvernul a decis în ultimul moment să adopte cel mai important proiect de reformă al preşedintelui Emmanuel Macron – care prevede creşterea graduală a vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani – şi să treacă peste camera inferioară a parlamentului, Adunarea Naţională, unde rezultatul votului era imprevizibil. Există un articol special în Constituţia franceză care permite acest lucru.

Reforma poate fi invalidată totuşi de o moţiune de neîncredere în guvern, iar vineri în Adunarea Naţională au fost depuse două moţiuni de cenzură împotriva executivului, care nu sunt însă susţinute de o majoritate parlamentară.

Click să comentezi

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Mai multe in Diverse

To Top