Connect with us

Moment istoric în SUA: au decis extrădarea unui fost președinte

Diverse

Moment istoric în SUA: au decis extrădarea unui fost președinte

Statele Unite au autorizat extrădarea fostului preşedinte peruan Alejandro Toledo, care a ocupat funcţia din 2001 până în 2006, pentru a răspunde unor acuzaţii de corupţie în ţara sa de origine, a anunţat, marţi, procuratura peruană, transmite AFP.

„Am fost informaţi că Departamentul de Stat al SUA a autorizat extrădarea lui Alejandro Toledo Manrique pentru infracţiunile de complicitate şi spălare de bani”, a anunţat biroul procurorului pe Twitter, informează News.ro.

Biroul, cunoscut în mod oficial sub numele de Ministerul Public, a precizat că se va coordona cu autorităţile „naţionale şi străine” pentru „executarea viitoare a extrădării sale”.

Rezident în Statele Unite, Toledo a fost arestat în iulie 2019 pentru acuzaţii de corupţie în Peru şi s-a aflat în arest la domiciliu în SUA.

Lima îl acuză că a primit zeci de milioane de dolari de la compania braziliană de construcţii Odebrecht în schimbul unor contracte de lucrări publice.

Toledo locuia în SUA de 12 ani

Toledo locuieşte în Statele Unite de la sfârşitul preşedinţiei sale, cu o scurtă pauză în 2011, când a candidat pentru un al doilea mandat, dar a fost învins în primul tur.

Procurorii cer o pedeapsă cu închisoarea de 20 de ani şi şase luni.

Toledo a recunoscut că Odebrecht a plătit cel puţin 34 de milioane de dolari şi că a primit o parte din aceşti bani, dar susţine că este nevinovat de acuzaţii şi spune că un om de afaceri decedat, Josef Maiman, s-a ocupat de afacerile comerciale, potrivit presei peruane.

Până marţi târziu, oficialii americani nu anunţaseră încă autorizarea extrădării lui Toledo.

Fostul preşedinte face parte dintr-o listă lungă de foşti preşedinţi peruani care, fie se confruntă cu proceduri judiciare, fie au fost deja condamnaţi pentru acuzaţii de corupţie.

Printre aceştia se numără Alberto Fujimori (1990-2000), Ollanta Humala (2011-2016), Pedro Pablo Kuczynski (2016-2018), Martín Vizcarra (2018-2020) şi Pedro Castillo (2021-2022).

Click să comentezi

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Mai multe in Diverse

Publicitate Promo

Top 7 Zile

Publicitate Promo
To Top